Datorită aşezării sale, comuna Şerbăuţi are o climă temperat-continentală, supusă influenţelor din estul Europei.
Temperatura medie anuală este cuprinsă între 7-8şC, în luna ianuarie înregistrându-se cele mai scăzute valori, media fiind de – 4,5°C. De asemenea, temperaturile maxime absolute ajung la 38°C, iar cele minime absolute coboară sub – 31°C.
Anotimpurile din prezent seamănă tot mai puţin cu cele din trecut, iernile sunt lungi şi friguroase, iar verile devin foarte calde şi uscate.
Precipitaţiile medii anuale măsoară între 550-650 mm/an, şi sunt legate de dinamica maselor de aer, care determină un maxim în anotimpul cald (în iunie) şi un minim în anotimpul rece (ianuarie).
Direcţia predominantă a vântului este NV (aducător de precipitaţii datorită influenţei climei baltice) şi E, NE (cunoscut sub numele de crivăţ aducând scăderi mari de temperatură).
Ca fenomene atmosferice deosebite întâlnim bruma, care toamna se produce destul de timpuriu (sfârşit de septembrie) iar primăvara cu o întârziere uneori până la jumătatea lunii mai; apoi grindina, ceaţa, roua, poleiul, viscolul.
Privitor la grindină în Condica cronicală a enoriei Călineştii lui Cuparencu părintele paroh Ioan Ştefaniuc consemna: „grindină fără ploaie, din anul 1867, care în mărime de ouă de găină, timp de jumatate de oră a ţinut, nimicind toată recolta”.